söndag 3 februari 2008

Grönt te, C-vitaminer, antioxidanter, koffein

Vad är nyttigt, vad är onyttigt? Aftonbladet ger råd mot järnbrist:

http://www.aftonbladet.se/kropphalsa/viktklubbse/article1727627.ab

Undvik te för då förstörs C-vitaminer som är bra för att kunna tillgodogöra sig järn, står det. Det stämmer förvisso, men det är framförallt koffeinet som förstör C-vitaminer. Så ett tydligare råd är att undvik koffein samtidigt med C-vitaminer.

När jag samtalar om grönt te glider samtalet ofta in på antioxidanter. Det är ett populärt ord, men otroligt få vet vad det är. Se min länk i högerspalten om du vill bli proffs och briljera vid nästa middagssittning. Många tidningsartiklar talar om matvaror som är rika på C-vitamin och antioxidanter, helt omedvetna om att det borde stå C-vitamin och andra antioxidanter, eftersom C-vitamin är en antioxidant. Vad mer kan ha blivit fel i en sådan artikel?

3 kommentarer:

Anonym sa...

Sitter här till frukost med mitt gröna mint-te, har hört att det får hjärnan att producera alfa vågor.. sånna som produceras när man mediterar t.ex.

Röstade grönt te i pollen.. fast Gerba Maté är nog min egentliga favorit sort. Ett sydamerikanskt te med ett koffeinlikande ämne (matéine) som verkar ungefär som kaffe fast man blir inte lika hyper på det ämnet så tror det är lite skonsammare för kroppen =)

/Andy

Anonym sa...

Det där med att kaffet förstör för c-vitaminintaget verkar mest vara en myt. Det finns inga bevis för att så är fallet. Det finns vissa ämnen i kaffe, the och choklad som verkar hämmande, men det går inte att säga att kaffe generellt är dåligt efter att ex intagit en c-vitaminrik måltid. Finns inga tydliga bevis för att sånna slutsatser kan dras vad jag förstå. Sen att det inte smakar gott med ett glas apelsinjos efter en kopp kaffe är ju en annan sak.

Anonym sa...

De flesta c-vitamintillskott innehåller koffein, så att det skulle förstöra C-vitaminet håller jag för otroligt. Däremot hämmar koffein upptagningen av järn, vilket C-vitamin tvärtom främjar.