lördag 26 januari 2008

Sanningen om detox?

RED: Nu ännu lite mer detox: http://www.aftonbladet.se/kropphalsa/article1718166.ab

Snabbdetox, rensa kroppen, säger experter genom Aftonbladet.

Det hjälper mot mycket!

"Detox – avgiftning – får dig att känna dig piggare och fräschare, eftersom kroppen får ett nytt flöde och kan använda sin energi mer effektivt. Även ditt yttre får en quickfix. Huden blir klarare och slätare, håret tjockare och glansigare, och ögonen får tillbaka sin lyster."

http://www.aftonbladet.se/kropphalsa/article1586586.ab

Eftersom det låter lite för bra för att vara sant så backar tidningen upp "nyheten" med en intervju av en hälsoforskare, som säger: råden är utmärkta.

http://www.aftonbladet.se/kropphalsa/article1586422.ab

Först när man läser lite mer framträder en delvis mer kritisk undertext till varför han tycker råden är utmärkta:" Det är mycket magi och mystik kring detox som saknar underlag för oss naturvetare, säger Michael Sjöström, hälsoforskare och chef för enheten för preventiv nutrition vid Karolinska institutet.
– Men vill man bli lockad och förförd av det mystiska så varför inte? Råden är utmärkta, även om konceptet inte är nytt. Detox bygger på sådant våra mammor sa till oss när vi var små. Men om detox ökar intresset för vad vi stoppar i oss kan jag bara vara positiv."


Själv är jag skeptisk som alltid, trots att grönt te ofta ingår i dessa kurer :)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Forskaren säger väl att det nog inte är så skadligt i alla fall

förslag till rubriksättaren:

Hälsoforskare: Detox är nog inte skadligt

Anonym sa...

detox är inte farligt... jag har prövat flera detoxkurer och tycker att jag känner mig piggare och fräshare efter varje gång. kolla in den här sajten för inspiration http://www.detoxdiet.nu